2014. máj. 11.

~~ A Script használata

Miközben pótolgattam a tutorialokat, észrevettem, hogy egy fontosat még nem pótoltam, ez pedig a script használata. Érdemes használni, mert nagyban megkönnyíti a rajzolást és nem utolsósorban jó móka vele dolgozni. Vágjunk is bele!

Alapértelmezésben a script paletta nem látható,Klikkeljünk jobb egérgombbal a toolbar egy üres részén, majd nyissuk meg a script toolbart:
 Így néz ki:A script tulajdonképpen úgy működik, mint egy magnó, csak hang helyett munkák egyes lépéseit rögzíti. Én nagyon sokat használom, nagyon sok olyan scriptet készítettem, ami nagyban megkönnyíti és lerövidíti a rajzolásnak azokat a részeit, amik kissé unalmasak. Gondolok itt pl. az ilyen kijelölés-másolás-másik képre lépés-beillesztés-levágás dolgokra...Ezeket a lépéseket felveszem, majd egy ikonhoz hozzárendelem, kiteszem a toolbarra és nem kell mindannyiszor végigzongoráznom, csak klikk az ikonra és nyomni az okékat :) De megmutatom részletesen is, miről is beszélek, ám előbb nézzük az ikonokat.


Ahogy a képen is látható, a script felvételét a piros gombra kattintva indíthatjuk el. Ha mondjuk felvétel közben bizonytalanok vagyunk valamiben, akkor a pillanat gombbal megállíthatjuk a felvételt, csak ne felejtsük el utána újraindítani! Én már jártam így :D 
A script megállítását én tulajdonképpen sosem használtam, erre most jöttem rá, én le is vettem a toolbarról. Ha mégsem akarjuk felvenni a scriptet, akkor klikkeljünk a piros x-re. Amennyiben elkészültünk, akkor az utolsó ikonra kattintva mentsük a scriptet, azonban nem mindegy, hgyan mentjük. Ha ui. bejelöljük a save material négyzetét, akkor pontosan azokat az anyagokat fogja használni a script, amit felvételkor használtatok. Tehát, ha pl. egy virágot scripteltél, de szeretnél később más színűt, akkor ezt semmiképp ne jelöld be! Ha csak valamilyen munkafázist vettél fel (copy-paste,stb) akkor nem lényeges. A "remove undone commands" legyen bejelölve, az azt jelenti, hogy az undo-kat nem rögzíti a script, az eléggé idegesítő lenne :)


  Most készíts egy scriptet, mentsd el én pedig megmutatom, hogyan tudod bindelni, azaz ikonhoz hozzárendelni és kitenni a toolbarra. Kész van tehát a script, nyomjunk jobb egérgombot--customize--Scripts fül.

Keressük meg a scriptet a legördülő ablakban, majd válasszunk egy ikont, majd kattintsunk a "bind" gombra. Alul láthatjuk a scriptet a hozzárendelt ikonnal, amit innen húzzunk ki az egérrel a toolbarra.
Ilyen egyszerű volt :)


Nincsenek megjegyzések: