2015. jún. 20.

Dupla keret

Egy egyszerű, ám nagyon is mutatós keretet készítünk. Ajánlom, hogy rögzítsétek scriptnek, vagy, ha kész, az alapot mentsétek egy mappába pspimage-ként, így bármikor pillanatok alatt kreálhattok egyet új mintával, színekkel és nem kell mindig elölről kezdeni a keret rajzolását. Tehát, felvétel indul!

 1. Kérjünk egy 2180x3140 pixeles alapot. Kell a nagy alap, mivel ma már a fényképek felbontása is nagy, kisebb keret nem lenne szép.

 2. Selection-Select all.

 3. Selection-Modify-Contract:170 px.

 4. Selection-Invert.

 5. Most a kapott kijelölést töltsük ki valamilyen színnel.

 6. Selection-Modify-Select selection borders: Inside; border width:7px; anti alias: bejelölve.

 7. Kérünk egy új réteget. Layers-New raster layer.

 8. A kapott keskeny sávokat kitöltjük, lehetőleg egy másik színnel.

9. Lépjünk a szélesebb keret rétegére és duplikáljuk a réteget. Layers-Duplicate.

10. A Pick toollal(nyomj egy K-betűt, ha nem találnád)kicsinyítsük le a duplikált keretet, közben mindig nyomjuk meg a Object-align-center in canvas ikont:

 Addig igazítgassuk, amíg így nem néz ki. A duplikált keretet valami másik színnel töltsétek ki, hogy ne olvadjon egybe a másikkal. Fogjátok meg a rétegét és húzzátok legfelülre. Most így néz ki (a sötétszürke a psp háttere):
11. Maradunk ezen a rétegen. Selection-Modify-Select selection borders: Inside; border width:7px; anti alias: bejelölve.

12. Kérünk egy új réteget. Layers-New raster layer.

 13. A kapott keskeny sávokat kitöltjük azzal a színnel, amit először használtunk a vékony sávnál. Ezt egyébként nem muszáj új rétegen tenni, az is jó, ha a keskeny sáv rétegére léptek és akkor töltitek ki, így egy rétegen lesznek a keskenyebb sávok, de ez csak részletkérdés, mindegyik módszer jó.

 14. Most még adjunk árnyékokat az egyes rétegeknek, ezt rátok bízom. Ha eddig eljutottatok, akkor itt állítsátok le a scriptet és mentsétek el a keret scriptjét, ill. mentsétek pspimageként egy külön mappába.

 15. Most jöhet a színes rész! Használjuk a sculpture effektet mintázásra, ill. most már bármilyen effektet használhattok a kereten, tehettek rá bármilyen díszt. Majd, ha kész-mentsétek PNG-ként.
 Egy ilyen keretalapra készült nyári témájú keret:

Nincsenek megjegyzések: